Расте интересът към програмата за Технологична модернизация, кандидатства се до 21.09.Намираме се

...
Расте интересът към програмата за Технологична модернизация, кандидатства се до 21.09.Намираме се
Коментари Харесай

Министър Пулев: Скоро отваряме втора програма по Плана за възстановяване – за 30,6 млн. лв. 

Расте интересът към програмата за Технологична рационализация, кандидатства се до 21.09.

Намираме се в изискванията на длъжностен кабинет, само че желая да ви уверя, че страната работи. Работим на цялостни обороти да отворим ивтората процедура по Плана за възстановяванев рамките още на следващия месец. Това разгласи министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в Пазарджик по време на мобилна приемна с регионалния шеф Трендафил Величков.

„ Около 1400 фирми очакваме да бъдат подкрепени по втората процедура от Националния План за възобновяване и резистентност (НПВУ). Тя е за ИКТ решения и киберсигурност и е качена вече за публично разискване, като предложения и мнения могат да се вършат до 30 септември.Грантовата програма е за 30,6 млн. лева и средствата са предопределени за 15 типа действия по осведомителни и информационни решения и киберсигурност “, уточни Пулев. По думите на министъра българските компании могат да получат по нея грантове от 3000 лева до 20 000 лева, като няма да се постанова съфинансиране.

Министърът на нововъведенията и растежа подчертаоще, че сега е отворена за кандидатстване първата за България процедура по Плана – за технологична модернизация на българския бизнес. „ 180 компании към този момент са в развой на кандидатстване по нея, а до 21 септември е крайният срок, в който компаниите да подадат плановите си оферти, напомни той.

„ Основният ни приоритет е да дадем глътка въздух на най-уязвимия сегмент от българската икономиката, а точно микро-, дребните и средните предприятия и парите по Плана и по европрограмите да доближат до тях “, добави Пулев. Той посочи, че до края на годината единствено по линия на Министерството на нововъведенията и растежа за фирмите са планувани 735 млн. лева, като 600 млн. лева от тях са по Плана.

По време на брифинга в Пазарджик стана ясно още, че следва отваряне на още две процедури по НПВУ до края на годината. За ВЕИ за лично произвеждане на сила, която е за 200 млн. лева. и програма, по коятоще се финансират развойни действия и интелектуална благосъстоятелност с общ бюджет от близо 120 млн. лева

Илияна Илиева, основен шеф на Главнадирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ /ГД ЕФК/ към Министерството на нововъведенията и растежа, допълни, че вече е изпратена за утвърждение в Брюксел новата Програма за конкурентоспособност и нововъведения в предприятията с бюджет близо 3 милиарда лева Тя епродължение на приключващата оперативнапрограма „ Иновации и конкурентоспособност “.Основните цели на Програмата са два – „ Иновации и напредък “ и „ Кръгова стопанска система “.По думите й по нея са предвидени средства за създаване и внедряване на нововъведения във компаниите, увеличение на експортния импотенциал, основаване на нови или развиване на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните браншове на индустрията, отбрана на патенти, индустриална благосъстоятелност и други “, посочи още Илиева. Освен това, ще се подтиква дигитализацията, повишението на киберсигурността. Ще бъде подкрепена модернизацията на фамилните предприятия и тези от креативните промишлености и занаятите,заяви тя.

В област Пазарджик броят предприятия е 11 033, от които над 10 255 са микро с до 9 заетилица, а дребните са над 600. „ Именно поради този стопански профил молим микро-, дребните и междинни компании да аплайват за пари по Плана за възобновяване и резистентност “, прикани министър Пулев бизнеса в Пазарджик.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР